Help Center Tervetuloa, vieras Kirjautuminen

Häirinnän käsittely chatissa

Viimeksi päivitetty: Jul 16, 2018 02:34PM PDT
Tietoja tavoista, joilla voit käsitellä häirintää chat-huoneessasi.

Häirinnän käsittely chatissa

Tietoja tavoista, joilla voit käsitellä häirintää chat-huoneessasi.

Jos huomaat artikkelissa virheitä tai haluat antaa palautetta, ota yhteyttä!

Häirintää voi esiintyä monissa eri muodoissa ja sen käsittely voi olla haastavaa. Twitch kuitenkin tarjoaa monia työkaluja, joilla häirinnän käsittely helpottuu. Tämä artikkeli käsittelee erilaisia tapoja, joilla häirintää voi käsitellä.

Yleiskatsaus

Häirintä voi olla turhauttavaa, lannistavaa tai pelottavaa. Se on myös vastoin sääntöjä, joten voit kääntyä asiassa meidän puoleemme. Jos koet, että joku rikkoo Twitchin käyttöehtoja tai yhteisöohjeita, voit tehdä hänestä ilmoituksen (ohjeet löydät alla olevasta kohdasta Ilmoituksen tekeminen käyttäjästä). Järjestelmänvalvojat päivystävät ympäri vuorokauden ja tarkastavat jokaisen ilmoituksen.

On myös keinoja, joita voit hyödyntää välittömästi. Kun joudut häirinnän kohteeksi, ei ole olemassa vain yhtä oikeaa lähestymistapaa, joten toimi niin kuin parhaaksi näet. Monet päättävät olla antamatta häiritsijälle huomiota ja asettavat hänet nopeasti jäähylle tai estävät hänet, toiset hoitavat tilanteen eri tavalla. Jos käyttämäsi lähestymistapa ei jossakin tapauksessa ole tehokas, kokeile jotakin muuta. Päätös on loppujen lopuksi sinun.

On tärkeintä muistaa, että kanava on sinun ja että sinä olet tilanteen herra. Sinulla on valta valita mikä tahansa tässä artikkelissa mainituista toimista ja esimerkiksi nimittää moderaattoreita, jotka voivat toimia puolestasi – paras ratkaisu on se, jonka myötä tunnet olosi turvalliseksi ja positiiviseksi.

Vinkki: Jos olet lähettäjä, sinun kannattaa etsiä luotettava henkilö, jonka nimität moderaattoriksi. Moderaattorisi auttavat chatin hallinnoinnissa, jolloin sinä voit keskittyä lähetykseesi.

Ohita-toiminnon käyttäminen

Mitä jos sinua häiritään jonkun toisen kanavalla, missä et itse ole moderaattori? Entä jos häirintä tapahtuu kuiskauksilla? Voit ohittaa käyttäjän napin painalluksella tai yhdellä chat-komennolla. Ohitettujen käyttäjien viestit eivät näy sinulle. Voit käyttää ohituskomentoa missä tahansa Twitchin chat-huoneessa ja välttää käyttäjän viestit siten. Ominaisuus kattaa sekä chatin että kuiskaukset, mikä tarkoittaa, että jos ohitat käyttäjän toisessa, ohitat käyttäjän molemmissa.

Voit käyttää tätä ominaisuutta chatissa napsauttamalla Torju-painiketta ruudulta, joka aukeaa, kun napsautat käyttäjän käyttäjänimeä, tai kirjoittamalla:

/ignore <käyttäjänimi>

Voit lopettaa käyttäjän torjumisen napsauttamalla Poista torjunta -painiketta, joka tulee Torju-painikkeen tilalle, tai kirjoittamalla:

/unignore <käyttäjänimi>

Voit käyttää tätä ominaisuutta kuiskauksissa napsauttamalla ensin kuiskausikkunan yläosassa olevaa hammasratasta ja valitsemalla sitten Torju <käyttäjänimi>.

On yksi tapaus, jolloin näet viestejä käyttäjiltä, jotka olet ohittanut. Jos olet kanavan moderaattori, sinun on nähtävä kaikki kanavalle lähetetyt viestit, mukaan lukien ohitettujen käyttäjien viestit, jotta voit hoitaa tehtäväsi tehokkaasti. Et silti vastaanota kuiskauksia ohitetuilta käyttäjiltä, etkä näe heidän viestejään sellaisilla kanavilla, joiden moderaattori et ole.

Tuntemattomilta tulleiden kuiskauksien ja viestien torjuminen

Voit ennaltaehkäistä myös yksityisviesteissä tapahtuvaa häirintää. Tietoturva-sivun Yksityisyys-osiossa voit halutessasi torjua tuntemattomilta käyttäjiltä tulevat kuiskaukset ja yksityisviestit.

"Tuntematon käyttäjä" on kuka tahansa, jolla ei ole mitään yhteyksiä sinuun tai Twitchiin – sinä et seuraa häntä tai ole hänen kaverinsa, hän ei ole avustaja tai moderaattori kanavallasi, sinä et ole kuiskannut hänelle aiemmin, eikä hän ole kumppani, Twitch-henkilökunnan jäsen tai järjestelmänvalvoja.

Torju kuiskaukset tuntemattomilta -asetus estää tuntemattomia käyttäjiä aloittamasta kuiskauskeskustelua kanssasi ja on tehokas keino estää roskapostiviestejä ja muita häiritseviä viestejä.

Ilmoituksen tekeminen käyttäjästä

Twitch on sitoutunut taistelemaan häirintää vastaan sinun rinnallasi. Jos uskot, että käyttäjä rikkoo Twitchin käyttöehtoja tai yhteisöohjeita, voit tehdä ilmoituksen käyttäjästä. Esimerkiksi jos häiritsevä käyttäjä luo jatkuvasti uusia tilejä, varsinkin jos uusien tilien käyttäjänimi sisältää loukkaavia sanoja tai henkilötietoja, tee niistä ilmoitus. Kun teet tilistä ilmoituksen, järjestelmänvalvojatiimi saa välittömästi tiedon, että joku rikkoo Twitchin käyttöehtoja ja yhteisöohjeita, jolloin tiimi voi reagoida nopeasti ja asianmukaisesti.

Lisätietoja ilmoituksen tekemisestä on kohdassa Ilmoituksen tekeminen käyttäjästä. Jos joku rikkoo käyttöehtoja tai yhteisöohjeita kuiskausten kautta ja haluat tehdä hänestä ilmoituksen, lue lisätietoja kohdasta Kuiskausilmoituksen jättäminen.

Jos haluat tehdä ilmoituksen toistuvasta häirinnästä tai chattieston kiertämisestä, valitse kategoriaksi Kiusaaminen tai Chattieston kiertäminen. Kirjoita kuvaukseen yksityiskohdat, kuten häiritsijän mahdolliset muut käyttäjänimet, kanava, jolla häirintä tapahtui, ja häirinnän tapahtuma-aika. Tee sama jokaiselle sinua häiritsevän käyttäjän tilille.

Anna aina niin paljon tietoa kuin mahdollista, äläkä koskaan väärinkäytä tätä toimintoa. Toiminnon väärinkäyttäminen tulkitaan käyttöehtojen rikkomiseksi. Ota huomioon, että jokin käytös ei ehkä riko Twitchin käyttöehtoja tai yhteisöohjeita, jolloin se ei myöskään johda tilin sulkemiseen. Varmista suojauksesi käyttämällä tässä artikkelissa kuvailtuja työkaluja ja keinoja ilmoituksen tekemisen lisäksi.

Moderaattoreiden nimittäminen

Moderaattorit seuraavat chattiasi, jotta sinä voit keskittyä lähetykseesi. Moderaattoreilla on oikeudet käyttää suurinta osaa tässä artikkelissa kuvailluista työkaluista, joihin lukeutuu AutoModin nappaamiin viesteihin puuttuminen, chat-tilojen asettaminen sekä jäähyjen ja estojen asettaminen. Tällä tavoin he auttavat varmistamaan, että chatissasi noudatetaan sääntöjä. Hyvä moderaattori tekee muutakin kuin jakaa jäähyjä ja estoja: hän on kanssakäymisissä chatin kanssa, toivottaa uudet ihmiset tervetulleiksi, kannustaa sinua ja näyttää hyvää esimerkkiä muille. Jos edellä mainittu kuvaus sopii hyvin johonkin yhteisösi jäseneen, kannattaa pyytää häntä moderaattoriksesi. Voit nimittää henkilön moderaattoriksi napsauttamalla moderaattorikuvaketta (salamakuvake) ruudulta, joka aukeaa, kun napsautat hänen käyttäjänimeään, tai kirjoittamalla:

/mod <käyttäjänimi>

Voit poistaa käyttäjältä moderaattorin oikeudet napsauttamalla Poista moder. oikeudet -painiketta, joka korvaa moderaattoripainikkeen, tai kirjoittamalla chattiin:

/unmod <käyttäjänimi>

Lue lisätietoja moderaattoritiimin rakentamisesta kohdasta Moderaattoritiimin rakennusopas.

Käyttäjien velvoittaminen kanavasääntöjen noudattamiseen

Kanava-asetukset-sivun kohdassa Chat-asetukset voit kirjoittaa oman kanavasi säännöt tyhjään laatikkoon. Kanavasi säännöt näkyvät ponnahdusviestinä katsojille, jotka osallistuvat chattiisi ensimmäistä kertaa. Katsojien on hyväksyttävä säännöt ennen kuin voivat osallistua chattiin. Näin varmistat, että uudet katsojat ovat tietoisia säännöistäsi ja noudattavat niitä todennäköisemmin.

Kirjoita yksi sääntö riviä kohden, jotta säännöt esitetään katsojillesi oikein aseteltuina.

Kanavalla estettyjen sanojen suodattimen käyttäminen

Kanavalla estettyjen sanojen suodatin on lähettäjän käytettävissä Moderaatioasetukset-sivulla. Kukaan muu ei voi nähdä tai muokata sanaluetteloa. Voit käyttää tätä ominaisuutta kirjoittamalla sanan, jonka käytön haluat estää kanavallasi, lisäämällä sanan luetteloon ja tallentamalla muutokset Kanava-asetukset-sivun alalaidasta. Voit lisätä merkintöjä, jotka sisältävät useita sanoja. Kaikki merkinnän sisältävät viestit estetään, mutta sellaisia viestejä ei, jotka sisältävät vain yhden sanan merkinnästä (esim. "moi vain" -merkinnän lisääminen luetteloon ei estä viestejä, joissa esiintyy vain "moi" tai "vain", mutta estää viestit, joissa lukee "moi vain" tai "vain moi"). Voit estää kymmeniätuhansia sanoja, joten ylärajasta ei tarvitse huolehtia. Viestejä, jotka sisältävät kanavalla estettyjä sanoja, ei näytetä chatissasi.

Suodattimessa on myös jokeritoiminto, jonka avulla kaikki estetyn sanan muunnelmat voidaan suodattaa. Se tarkoittaa, että sinun ei tarvitse lisätä luetteloon esimerkiksi estämäsi sanan kaikkia taivutusmuotoja – voit lisätä vain sanavartalon, jolloin suodatin sensuroi kaikki sanan muunnelmat. Lisää vain *-merkki sanan alkuun tai loppuun, niin se korvaa kaikki mahdolliset merkkijonot. Esimerkiksi sanan "ampu*" lisääminen luetteloon suodattaa myös sanat "ampuminen", "ampuu" jne.

Suosittelemme, että niiden sanojen lisäksi, jotka koet loukkaaviksi tai joilta haluat varjella katsojiasi, lisäät luetteloon myös sellaisia harvinaisia sanoja, jotka liittyvät henkilökohtaisiin tietoihisi. Muista kuitenkin, että vaikka sellaisten sanojen lisääminen suodattimeen on hyvä tapa piilottaa arkaluontoisia, henkilökohtaisia tietoja, niiden lisääminen luetteloon voi myös vahvistaa, että sanat liittyvät sinun henkilökohtaisiin tietoihisi. Sen vuoksi on paras suodattaa vain harvinaiset sanat (esimerkiksi ei kannata suodattaa talosi numeroa, mutta kannattaa harkita kotikatusi nimen tai sukunimesi suodattamista). Toinen hyvä strategia henkilökohtaisten tietojen suojaamiseen on hämäävien sanojen lisääminen luetteloon, jotta kukaan ei voi yrittää selvittää tietojasi yrityksen ja erehdyksen kautta.

Huom: Käytössä on myös globaali kiellettyjen sanojen suodatin, joka on päällä automaattisesti. Twitch on lisännyt luetteloon sellaiset sanat, jotka yleensä estetään. Jos et haluat tätä suodatinta käyttöön, sinun on otettava valinta pois suodatinikkunan alla olevasta valintaruudusta.

AutoModin kytkeminen päälle

AutoMod-toiminto hyödyntää koneoppimista ja luonnollisen kielen käsittelyyn liittyviä algoritmeja, joiden avulla arveluttavat viestit siirretään sivuun kanavan moderaattorien tarkastettaviksi, ennen kuin niitä näytetään chatissa muille katsojille. Moderaattorit voivat hyväksyä tai estää AutoMod-toiminnon nappaamat viestit. AutoMod-toiminnon avulla lähettäjät voivat itse määrittää hyväksyttävän kielenkäytön rajat ja hyödyntää jatkuvaa chattimoderointia, mikä luo entistä positiivisemman kokemuksen sekä lähettäjille että heidän yhteisöillensä. Voit lukea lisätietoja AutoModin asetusten määrittämisestä täältä tai kytkeä toiminnon käyttöön Moderaatioasetukset-sivulta.

Moderaattoribottien käyttäminen

AutoModin lisäksi monet kanavat käyttävät Twitch-yhteisön jäsenien kehittämiä botteja valvonnan vahvistamiseen. Botit näyttävät tavallisilta käyttäjiltä chatissa, mutta niillä on yleensä moderaattorin oikeudet ja niiden käyttäjänimessä on usein (mutta ei aina) sana "bot". Nämä botit voivat auttaa vähentämään häiriötä aiheuttavia viestejä, kuten liikaa hymiöitä tai symboleja sisältäviä viestejä, samaa asiaa toistavia viestejä, KOKONAAN ISOLLA kirjoitettuja viestejä yms. Tarjolla on laaja valikoima botteja, joissa on monenlaisia ominaisuuksia: moderaatiota, aikataulutettuja chat-viestejä, uskollisuuspisteitä, pelejä jne. Selvitä muilta Twitchin käyttäjiltä, mitkä botit sopisivat parhaiten sinulle.

Huom: Nämä botit ovat kolmansien osapuolien kehittämiä eivätkä liity virallisesti Twitchiin.

Chat-viiveen asettaminen muille kuin moderaattoreille

Kanava-asetukset-sivulla on mahdollisuus asettaa chat-viive käyttäjille, jotka eivät ole moderaattoreita. Ominaisuus estää viestejä ilmestymästä kahteen, neljään tai kuuteen sekuntiin. Viesti, joka saa jäähyn tai eston, poistetaan kokonaan, myös kolmansien osapuolien chat-ominaisuuksista. Tällä tavoin nopeasti toimivat moderaattorit voivat estää häiritseviä viestejä ilmestymästä kenellekään muulle kuin moderaattoreille ja kanavan omistajalle.

Keskustelijoiden velvoittaminen sähköpostiosoitteiden vahvistamiseen

Tarjolla on myös asetus, joka vaatii, että kaikilla chat-huoneen keskustelijoilla tulee olla Twitchin vahvistama sähköpostiosoite. Se tarkoittaa, että kaikki, jotka haluavat lähettää viestejä chat-huoneessasi, tarvitsevat ensin vahvistetun sähköpostiosoitteen. Asetuksen ottaminen käyttöön pienentää todennäköisyyttä, että joku loisi kertakäyttöisen tilin vain häiritäkseen sinua tai katsojiasi.

Linkkien kytkeminen pois käytöstä chatissa

Kun lisäät valinnan Kanava-asetukset-sivun kohtaan Poista linkit chatissa, estät kaikkia chattiin lisättyjä hyperlinkkejä ilmestymästä. Kanavasi chat poistaa automaattisesti kaikki URL:t. Niiden tilalla näkyy teksti <link removed>. Vain sinun, moderaattoriesi, järjestelmänvalvojien ja henkilökunnan kirjoittamat URL:t näkyvät.

Jäähytoiminto

Seuraavaksi käsittelemme muut työkalut, jotka on tarkoitettu auttamaan häirintätapauksissa. Nämä työkalut ovat kaikkien lähettäjien ja moderaattorien käytettävissä.

Jäähytoiminto on tärkein työkalu häirinnän kitkemisessä. Tämä ominaisuus estää häiritsijää lähettämästä viestejä kanavallesi oletusarvoisesti 10 minuutin ajan, mikä tarkoittaa, että häiritsevän keskustelijan on pakko pitää taukoa ja rauhoittua jäähyn ajan tai lähteä chatista.

Jäähytoimintoa voi käyttää napsauttamalla kellokuvaketta suoraan chatissa tai käyttäjäpalkissa, joka ilmestyy käyttäjänimeä napsautettaessa, tai kirjoittamalla chatissa:

/timeout <käyttäjänimi> [sekunnit]

Sekuntimäärä voi olla mikä tahansa, joten voit vapaasti keksiä, kuinka kauan jäähy kestää, jos haluat määrittää muun ajan kuin 10 minuuttia. Jos asetat jonkun jäähylle vahingossa, kirjoita chatissa:

/timeout <käyttäjänimi> 1

Uusi jäähy korvaa vanhan, ja koska uusi jäähy kestää vain 1 sekunnin, käyttäjä pääsee käytännössä välittömästi jatkamaan keskustelua.

Estotoiminto

Jos käyttäjä ei lopeta häirintää jäähyn jälkeen, voit asettaa hänet estoon. Esto toimii kuin toistaiseksi voimassa oleva jäähy ja estää käyttäjää osallistumasta kanavasi chattiin eston aikana.

Estotoimintoa voi käyttää napsauttamalla estokuvaketta suoraan chatissa tai käyttäjäpalkissa, joka ilmestyy käyttäjänimeä napsautettaessa. Voit myös käyttää toimintoa kirjoittamalla chatissa:

/ban <käyttäjänimi>

Voit tarkastella luetteloa kaikista kanavallasi estossa olevista käyttäjistä. Pitämällä osoitinta nimen kohdalla näet, kuka moderaattoreista on asettanut eston. Jos haluat, että esto puretaan, napsauta Poista esto -painiketta, joka korvaa Estä käyttäjä -painikkeen, tai kirjoita:

/unban <käyttäjänimi>

Vain seuraajille -tilan käyttäminen

Aktivoimalla Vain seuraajille -chatin sinä tai moderaattorisi voitte rajoittaa chatin vain seuraajiesi käyttöön. Voit valita joko kaikki seuraajat tai osan seuraajista sen mukaan, kauanko he ovat seuranneet kanavaasi – 0 minuutista (kaikki seuraajat) 3 kuukauteen. Jos kanavallesi tulee ei-toivottu raidi tai joku luo uusia tilejä välttääkseen chattiestoasi, kytke päälle 10 minuutin tai 30 minuutin Vain seuraajille -chat, niin estät ei-toivottuja vieraita osallistumasta chattiin (tee myös ilmoitus häiritsevästä käytöksestä). Voit myös palkita pitkäaikaisia yhteisösi jäseniä kytkemällä päälle pidemmän ajan chatin, kuten esimerkiksi 1 kuukauden tai 3 kuukauden Vain seuraajille -chatin.

Kytke rajoitus päälle Chat-asetukset-valikosta napsauttamalla hammasrataskuvaketta. Voit kytkeä chat-tilan päälle ja valita minimiajan, jonka katsojan on oltava seuraaja voidakseen osallistua chattiin. Voit määrittää minimiajan myös /followers-chat-komennolla. Chattiin tulee julkinen ilmoitus, kun kytket ominaisuuden päälle tai pois päältä, jotta katsojat ovat perillä muutoksesta.

Tässä on muutamia esimerkkikomentoja, joiden pituus voi olla korkeintaan 3 kuukautta:

/followers 30m tai /followers 30 minutes
/followers 2h tai /followers 2 hours
/followers 2d tai /followers 2 days
/followers 1w tai /followers 1 week
/followers 3mo tai /followers 3 months

Voit kytkeä Vain seuraajat -tilan pois käyttämällä hammasratasta tai kirjoittamalla chattiin:

/followersoff

R9K-tilan käyttäminen

Robot9000-ominaisuus (lyhennettynä R9K) on erikoissuodatin, joka estää toistuvat viestit. Tämä on hyvä työkalu, jos useat käyttäjät lähettävät toistuvasti täsmälleen saman viestin chatissa.

R9K:n voi kytkeä päälle kirjoittamalla:

/r9kbeta

Ominaisuuden voi kytkeä pois kirjoittamalla:

/r9kbetaoff

Hitaan tilan käyttäminen

Ominaisuus kytketään päälle tai päivitetään kirjoittamalla:

/slows

Ominaisuus kytketään kokonaan pois kirjoittamalla:

/slowoff

Kun ominaisuus on käytössä, se estää käyttäjää lähettämästä viestejä oletusarvoisesti 120 sekunnin sisällä toisistaan. Voit myös muokata hitaan tilaan kestoa pidemmäksi tai lyhyemmäksi kuin 120 sekuntia lisäämällä komennon perään luvun näin:

/slow <luku>

Chattiin tulee julkinen ilmoitus, kun kytket ominaisuuden päälle tai pois päältä, jotta katsojat ovat perillä muutoksesta.

Kumppanilähettäjät voivat myös kytkeä ohjauspaneelin Kumppanuus-välilehdellä päälle asetuksen, joka poistaa tilaajilta hitaan tilan.

Vain tilaajat -tilan käyttäminen

Vain tilaajat -tilaa tulee käyttää vain erikoistapauksissa, sillä se sallii ainoastaan kanavan tilaajien ja moderaattorien keskustella chatissa sekä estää muita lähettämästä viestejä. Jos et ole Twitch-kumppani tai Affiliate-kumppani, se tarkoittaa, että vain moderaattorisi voivat keskustella chatissa. Ominaisuus on kuitenkin tehokas työkalu kriittisissä tilanteissa, kuten ei-toivotun raidin pysäyttämisessä. Chattiin tulee julkinen ilmoitus, kun kytket ominaisuuden päälle tai pois päältä, jotta katsojat ovat perillä muutoksesta.

Vain hymiöitä -tilan käyttäminen

Tämän komennon avulla voit asettaa huoneesi tilaan, jossa näytetään vain ainoastaan hymiöistä koostuvat viestit. Tämä on tehokas keino poistaa mahdollisesti häiritsevä juttelu, mutta sallia silti chattiin osallistuminen hymiöitä käyttäen.

Tämän tilan voi kytkeä päälle kirjoittamalla:

/emoteonly

Tilan voi kytkeä pois kirjoittamalla:

/emoteonlyoff

Chattiin tulee julkinen ilmoitus, kun kytket ominaisuuden päälle tai pois päältä, jotta katsojat ovat perillä muutoksesta.

Chatin tyhjentäminen

Jos useat henkilöt ovat sanoneet jotakin häiritsevää lyhyen ajan sisällä, nopein tapa poistaa viestit on chatin tyhjentäminen.

Tämän komennon avulla lähettäjät ja chatin moderaattorit voivat pyyhkiä chattihistorian tyhjäksi nähtävillä olevalta alueelta (korkeintaan 200 riviä ylös rullaamalla). Käytä komentoa kirjoittamalla:

/clear

Huomaa kuitenkin, että pyyhkiminen ei välttämättä vaikuta käyttäjiin, jotka osallistuvat keskusteluun IRC- tai selainlisäosien avulla, sillä heillä voi olla käytössään tallennus- tai lokimerkintätoimintoja.